dav

1. díl – Finanční svoboda a cesta k ní. Víte kolik nás stojí závislost?

Závislost sama o sobě je čistá nesvoboda. A pokud chceme jít cestou ke svobodě, pak je fajn vědět, kolik nás naše závislosti stojí. Protože můj hlavní problém při hledání svobody a zdravého štěstí byly peníze. A enormní strach z jejich nedostatku.

Se ženou jsme se dokázali zbavit téměř všech našich závislostí. Žena přestala kouřit. Nepijeme alkohol, momentálně máme konzumaci sladkých dobrot v mém případě na nule a v případě zbytku rodiny na velmi nízké hladině. Závislost na pohodlí čili pohodlnost jsme také celkem omezili. Autem jezdíme jen v dost nutných případech, máme pouze jedno malé auto abychom platili méně za pojištění. Závislost na strachu a z ní vyplývající pojištění u pojišťoven jsme eliminovali, kromě pojištění domu.

Závislé ego rovněž diktuje pořizovat si drahé přístroje. My máme doma pouze mixér, troubu a sporák – myčku nepoužíváme, ale byla by po ní díra v lince, takže pouze vyplňuje díru. Nakupujeme naprosté minimum deodorantů a chemických prostředků na osobní hygienu, protože jsme omezili konzumaci potravin s toxiny a naše těla se nepotřebují tolik čistit. Osobně jsem nepoužil šampón již zhruba tři roky a sprchový gel maximálně pětkrát za rok.

Moje žena si myje hlavu také jenom vodou a zakrývá šediny Hennou. Když něco potřebujeme, vyrobíme si to z přírodních surovin. Krém na tělo – kokosový olej, mastičky na hojení děláme z konopí, opalovací krémy nepoužíváme. Jenom zubní pasty používáme celkem drahé. Bylo velmi těžké najít takovou, která by vyhovovala našim požadavkům.
Pojďme si ale srovnat, jak jsme na tom teď oproti řekněme trochu závislejší rodině.

V rodině, která je celkem klasická a normální jeden dospělý kouří, chodí dvakrát týdně do hospody a popíjejí i doma víno s pivem v menším množství. Mají rádi sladké, bojí se o svůj život a tudíž mají životní pojištění, konzumují standardní sadu potravin a tedy se také standardně umývají sprchovými gely, šampóny a používají deodoranty.
Rychlá rozvaha

  • 1 kouřící člověk x 1 krabička denně x 100 korun x 30 dnů = 3 000 Kč
  • průměrně 1 pivo na osobu a den x 20 korun x 30 = 1 200 Kč
  • jedna celá čokoláda denně, aby se lépe počítalo x 30 korun x 30 dnů = 900 Kč
  • životní pojištění = 800 Kč
  • hygienické prostředky = 1 000 Kč

Celkově jde o 6 900 v nákladech, které naše rodina nemá. To je téměř 1/3 průměrné práce jednoho člověka za měsíc. Čili by se jeden z rodiny mohl stát zaměstnancem na poloviční úvazek a při eliminování výše uvedených nákladů by již rodina mohla být více svobodná.

V příštím díle si spočítáme méně viditelné náklady, závislosti na televizi a neproduktivních aktivitách jako je navštěvování hospod, diskoték a podobných kulturních akcí a náklady přímé a nepřímé z těchto činností vyplývající. Tím samozřejmě nechci říci, že se kulturním akcím vyhýbáme. Velmi rádi na ně chodíme, ale dokážeme si vymyslet zábavu i bez nich.

Komentáře