dav

ADHD a jídlo? Víte, že se serotonin vytváří ve střevech? Když neoddělíte mozek od celého těla, máte šanci se vyléčit!

Jako malý jsem měl samozřejmě rád rohlíky. A čokoládu. A koblihy. A rajskou, protože byla sladká. A bonbóny. A zmrzliny. A spousty sladkého ovoce. Zeleninu jsem jedl taky. No a pak se moje jídelní kariéra zvrhala a zvrhala. Na gymplu jsem nesnídal. A hranolky s řízkem byly skvělé. A Coca Cola s brambůrkama na denním pořádku. Párky v rohlíku a vlašské saláty z výrobního salámu. Blbě mi z toho není, tak co.

Ještě pár let zpět jsem netušil, jakou moc má jídlo. A za posledních pět let jsem díky své ženě vyzkoušel mnoho výživových směrů neboli také diet. Ale díky ADHD a svému nastavení jsem u ničeho nevydržel. Když jsme zkoušeli raw stravu, skutečně jsem se cítil lépe. Jenže přišlo mi neuvěřitelně náročně stravovat se syrovou zeleninou, ovocem a pár dalšími jídly. Tak jsem se pokorně vrátil k rozpékanému pečivu a párkům – od soukromého dobrého řezníka.

Když pijete kafe s cukrem a energy drinky, abyste se mohli soustředit dýl než patnáct minut, a máte úzkosti, deprese a další dobroty související s ADHD, vyzkoušíte úplně všechno. Osobně mám ještě jednu zálibu. Konzumovat informace. Protože jsem nikdy u ničeho nevydržel, naučil jsem se velmi rychle projíždět články a tahat z nich pro mne podstatné věci. Takže jsem toho už nasál za život hodně.

A mnohokrát v životě jsem se své nediagnostikované ADHD snažil léčit. A podezříval jsem neurotransmitery. Chemikálie, které potřebujeme v mozku k životu. Stále jsem hledal chybu v mozku a po tom, co mi byly nasazeny antidepresiva (SSRI) a SNRI lék na ADHD jsem si myslel, že mám jednoduše chorý mozek, ale konečně je mi dobře. Jenže jsem šťoural. A kromě nasávání informací mne baví pořád jít nahoru.

No a když už mi začalo být dobře na světě, tak tu chci být co nejdéle. Začal jsem zjišťovat jak na to. Na ADHD jsem nemyslel, protože chorý mozek, se kterým jsem se ním narodil, mi léčí léky, tak co. A narazil jsem na keto dietu. Keto dieta prý zvyšuje energii a má spousty dalších výhod. Takže jsem začal s keto dietou. Před několika dny jsem ale narazil na zajímavý článek o ADHD a GABA (gamma aminobutyric acid). Dle článku [zdroj: zde] o GABA a ADHD je u VŠECH testovaných lidí koncentrace GABA neurotransmiteru výrazně nižší něž u zdravé populace. Zajímal jsem se tedy dál a dál.

Věděli jste, že 90% serotoninu se vytváří ve střevech [zdroj: zde]? Netušil jsem, jak je zažívací trakt spojený s mozkem. Nakolik naše jídlo ovlivňuje naše myšlení. Díky medikaci jsem pochopil – ano, mám problém se serotoninem a norepinephrinem. A GABA hraje roli v ovlivňování ostatních neurotransmiterů pokud správně amatérsky rozumím biochemii. U lidí s ADHD prý také hraje roli snížené množství dopaminu v mozku, který se opět [zdroj: zde] vytváří v zažívacím traktu.

Mé špatné chápání lidského těla, kdy jsem odděloval mozek od zbytku těla a myslel si, že jsem jednoduše postižený a hotovo, a byl rád, že konečně znám jméno své nemoci, mi ztížilo léčbu. Momentálně se stravuji s velmi malým přísunem sacharidů a po necelých dvou týdnech jsem den ode dne klidnější.

Pokud existuje teoretická šance, že se uzdravím a možná jednou nebudu muset brát léky, je to skvělá zpráva. A jsem zase o kousek šťastnější, takže zdravější a svobodnější.

Komentáře