s přechodem na plný GAPS jsem začala dělat domácí jogurty. Musím napsat, že jsou opravdu velmi chutné a mám radost, že jsem s nimi začala.
Kozí mléko beru již cca 2,5 roku od jednoho našeho „souseda“ na vesnici. A jsem za něj neskutečně vděčná.
Na výrobu jsem si koupila jogurtovač. https://www.alza.cz/severin-jg-3519-d2644059.htm?o=3 Nemyslím si, že je potřeba nějaký extra drahý a osobně si ani nemyslím, že je nutný časovač. Ale věřím, že pro některé lidi je časovač lepší. Pro mě bylo důležité, že v sadě je jedna náhradní sada sklenic.
1. Nejdříve vyvařím sklenice na jogurty i s víčky.
2. Do druhého hrnce dám 1l mléka a povařím na cca 80 st. Nemám teploměr, tak vše odhaduji a to tím, že pokud již neudržím ruku na straně hrnce, tak může být teplota cca těch 80 st.
3. Poté nechám chladnout na 40 st. Teplotu měřím odhadem. Dám prst do mléka a ve chvíli, kdy ho tam udržím, tak je to cca ono. 🙂
4. Přidám 2 lžičky jogurtu, který jsem dělala v předchozí várce a pořádně promíchám. Někdy používám i ruční mixér.
5. Naliju do sklenic, které mám připravené již v nahřátém jogurtovači.
6. Nechám cca 5 hodin v jogurtovači a pak vyndám, nechám vychladnout a dám do ledničky. (kdybych chtěla GAPS jogurty, tedy bez laktozy, tak nechte 24 hodin)
Přeji ať se vám jogurty povedou. Já jsem z nich nadšená a jsem ráda, že jsem je začala dělat.