IMG_20200314_171042

Ghí z pomalého hrnce (GAPS)

Laktózu jsme začali omezovat velmi pomalu. Až nečekaně to velmi lehce přijaly děti, ovšem nejtěžší to bylo asi pro mě. Do dneška mám chuť na kávu s mlékem a prostě si ji nedám. Samotnou kávu nepiji. Kávu vlastně vůbec nepiji kvůli efektu, jako spousta lidí, ale mám ráda tu hořkou chuť. Bez mléčných produktů jsme přibližně měsíc.

Jak dělám přepuštěné máslo a proč?

Začnu tím proč. Ve chvíli, kdy přepustíte máslo, tak z něj dostanete všechnu laktózu, což my zrovna potřebujeme. Nebudu tady mluvit o tom, co se dočtete snad naprosto všude. Že ghí vydrží déle než máslo, že pokud používáte suroviny, které jsou od krav, které se pasou na trávě, tak samozřejmě obsahuje více omega 3 mastných kyselin a niacinu, který je velmi důležitý pro činnost mozku. Apod.

1. kostky kvalitního másla dám do pomalého hrnce a zapnu na nejvyšší stupeň na 3 hodiny

2. po 1,5 hodiny odebírám syrovátku z másla a takto odebírám každou půl hodinu (v pomalém hrnci mám malou škvírku, aby se lépe odpařovala voda). Já tuto syrovátku používám například do květákové kaše. Ale je na každém na co ji použije.

3. po 3 hodinách na nejvyšší stupeň, přepnu hrnec na 1,5 hodiny na nejnižší stupeň a nechám.

Poté přeliji máslo přes cedník nebo pláténko do sklenic, nechám vychladnout a dám do lednice.

Je to více než jednoduché.

Komentáře