Zase jsme upravili stravu. V tuto chvíli jíme pouze bezlepkový chléb, který dělám z pohankové mouky. Musím napsat, že všem doma chutná a to včetně dětí. A proto jsem se rozhodla vám sem dát tak jednoduchý recept, kde příprava nezabere více jak 5 minut, spíše méně.
Jak jíme:
V tuto chvíli striktně dodržujeme život bez rafinovaného cukru a lepku. Omezujeme přílohy.
Co se od změny stravy změnilo:
Dom již neskřípe zubama (pouze drobně při otočení) a jeho koncentrace se zlepšila. (není zde vliv pouze stravy, ačkoli si myslím, že je značný) U mě a Davida mi přijde, že je nám lépe, ale myslím, že u nás to bude ještě na delší dobu a proto si nejsem jistá, zda u pohankového chleba zůstaneme. Možná přejdeme ještě na větší omezení sacharidů.
Jednoduchý recept na pohankový chléb – aktivní příprava 3-5 minut
– pohanková mouka 350g
– sůl
– kmín
– můžete přidat – semínka slunečnicová, dýňová nebo jakákoli jiná, která se hodí do chleba – semínka kupuji na: https://www.nejlevnejsiorisky.cz/
– bublinkova voda cca 1l
Vezmete mouku a smícháte ji s bublinkovou vodou (my máme Sodastream), přidáte sůl a kmín, případně semínka, pokud chceme chléb se semínky. Až vznikne tekutější hmota, tak dáte do formy na chleba a necháte péct cca 90-120 minut. Doporučuji si vzít špejli a do chleba po 90 minutách píchnout.
Pohanková mouka – kupuji ji ve velkém balení na https://www.pohankovymlyn.com/ Kupuji 10 kg za 470 Kč. Můžete si vybrat jak celozrnnou, tak hladkou pohankovou mouku. Já si na první várku vzala celozrnnou, ale dle rad kamarádky Šárky, která mi s recepty z pohankové mouky pomáhá, je lepší hladká.
Proč nepřejdeme rovnou na nízkosacharidovou stravu a nebo GAPS? – Bohužel jsem zjistila, že naše rodina není schopna dlouhodobě udržet nízký podíl sacharidů. Povětšinou začal chybět chléb, pak přílohy. A proto jsme se rozhodli, že půjdeme cestou pomalého odebírání, aby přechod byl jednodušší.